Osteochondritis dissecans2018-09-04T10:26:05+00:00

Ledmus i knæ (Osteochondritis dissecans)

Du bør være opmærksom på at træne resten af kroppen så du ikke mister din aktuelle mobilitet, stabilitet og styrke. Så find ud af hvad du kan lave af træning og træn så ud fra det niveau du har. Træning af resten af kroppen accelerere heling af din skaden, blandt andet grundet øget nerve aktivitet og kredsløb.

Beskrivelse af osteochondritis dissecans

Tilstanden defineres som en afstødning af knogle- og bruskstykke i knæleddet og kaldes ofte “mus i knæet”. Den er hyppigst lokaliseret til ydersiden af den inderste lårbens condyl/hovede. Årsagen til sygdommen kendes sjældent. Nogle gange kan direkte traumer og forvridninger i knæet formentlig fremkalde en osteochondral fraktur/brud, som ikke heler – men udvikles til en osteochondrit. Traumet kan efterhånden udvikle sig til, at det forandrede område eller dele deraf løsner sig fra knoglen og giver anledning til frie legemer i leddet (”mus”).

Symptomer på osteochondritis dissecans

  • Smerter i forbindelse med kraftig belastning, specielt ved hyperekstension (kraftig udstrækning af knæleddet).
  • Effusion/hævelse, der er tegn på en let tilstand (synovit).
  • Aflåsningstilfælde.
  • Diffuse smerter i knæet.
  • Inspektion af leddet gennem artroskop kan være vejledende for behandlingsplanen. Evt. ”mus” kan fjernes via artroskopet.

Undersøgelser af osteochondritis dissecans

  • Analyse/inspektion/palpation/bevægelighedstest.
  • Wilsons test (vrid af underben under stræk og bøjning af knæleddet).

Behandling af osteochondritis dissecans

Behandlingen er oftest konservativ, dvs. aflastning fra knæbelastende idræt, ofte i måneder.
Lægen kan mange gange være nødt til at immobilisere med gips i ca. 6-8 uger, og håbe på indheling af osteochondritstumpen (musen). Hvis helingen ikke er indtruffet, er prognosen i reglen dårlig. I enkelte tilfælde kan man være nødt til at fjerne knoglestumpen og således efterlade en defekt i ledfladen. Indgrebet kan ofte foretages transartroskopisk.

Osteochondritis dissecans

You need to login or register to bookmark/favorite this content.